Strong women

This Land is Your Land: Alexandria Ocasio-Cortez

“If they’re good enough, they’ll win. If we’re good enough, we’ll win”

Alexandria Ocasio-Cortez

Zomaar vanuit niets. In 2018 was daar Alexandria Ocasio-Cortez. Een serveerster uit Queens die het opnam tegen niemand minder dan Joe Crowley. Een man met naam en faam ver buiten New York en iemand die een belangrijke stempel drukte op de koers van de Democratische partij. En ook iemand die al 14 jaar lang geen enkele Democratische tegenstander had bij de Democratische voorverkiezingen.

Hoe heeft ze dat gedaan en door welke waarden wordt ze gedreven? En wat is haar invloed op de Democratische Presidentskandidaat Joe Biden?

Scrappy fighter from the Bronx

Energiek, doorzettingsvermogen, het geloof in een betere toekomst, recht voor je raap, onbuigzaam. Haar verhaal, haar achtergrond en de reden waarom ze zich verkiesbaar stelt zijn herkenbaar voor veel Amerikanen. Ze komt uit de arbeidersklasse, kent de financiële zorgen, de opofferingen die haar ouders hebben gemaakt zodat ze goed onderwijs kon volgen. Ze benoemt waarom ‘het systeem’ niet werkt voor hard werkende Amerikanen. Met een oprechte overtuigingskracht, omdat ze weet waar ze over praat. De zorgen van de Amerikanen, zijn ook haar zorgen. Ze staat voor een linkse, progressieve vleugel binnen de Democratische partij. En ziet Bernie Sanders als een mentor.

Vanuit Justice for Democrats wordt ze gerekruteerd samen met tientallen anderen die staan voor verandering in Amerika. Doel? ” Change the way we see politics” “Make it grassroots, get the power back”. Het moet weer gaan over emotie, en inspiratie. De woorden van je verhaal helpen, maar zijn niet het belangrijkste.

Een ongewone campagne

Als onbekende underdog heeft ze niets te verliezen. En staat alles op het spel. Door haar tegenstander Crowley wordt ze niet serieus genomen. Hij stuurt een vervanger naar het forum in de Bronx. Ocasio-Cortez kan haar verhaal doen zonder een zinnig debat met de vervanger en na afloop staat ze iedereen te woord. Dat is de Amerikaanse manier van ‘winning the hearts and the minds”.

Sharon Jones & The Dap-Kings – This Land is your Land

Deur tot deur, winkel na winkel. Gesprek na gesprek. Haar campagne, tweetalig, probeert zoveel mogelijk mensen op straat aan te spreken. Haar vrijwilligers runnen een campagne zonder geld van bedrijven, organisaties. Alleen donaties van Amerikanen. Het contrast tussen haar flyer en de ‘gelikte’brochure van Crowley laat het verschil goed zien. Hij laat vooral zien dat hij steun heeft van veel gevestigde namen. Maar wat wil hij nou doen voor de inwoners van zijn district?

Vlak voor de verkiezingen gaat ze toch nog een paar keer in debat met Crowley. En daar zie je op welke wijze Crowley haar probeert te weg te zetten. “Ik hoop dat je energie niet verloren gaat na de verkiezing op dinsdag”, voor een ‘jong en onervaren iemand heb je best een goede campagne geleid”. Crowley neemt het op tegen Trump. Ocasio-Cortez zet zich in voor de hardwerkende Amerikanen die zich zorgen maken over hun gezondheidszorg, over de dagelijkse ICE invallen, over de stijgende lasten en het inkomen dat al 20 jaar gelijk is gebleven.

Het spel speelt zich in twee verschillende belevingswerelden af. Hij, de gevestigde man die het opneemt tegen de President. Zij, de outsider, die probeert het dagelijkse leven in Queens en de Bronx te verbeteren. Crowley waant zich lange tijd onaantastbaar. Niemand daagt hem uit. En dat is precies waarom zij dit wel doet. Wie anders? Niemand, dus dan doe je het zelf. “Be the change you want to see in the world” zei Gandhi. Dat is haar drijfveer.

This is not about electing me to Congress. This is about electing us. The movement. In order for 1 of us to make it through, a 100 of us have to try”

Alexandria Ocasio-Cortez

Kijken dus de documentaire van Netflix over de bijzondere race in 2018.

Nieuw leiderschap

Sinds de verkiezingen van 2018 weten we allemaal wie ze is. En domineert ze vaak het landelijke nieuws met haar bijdrages vanaf de vloer van het Huis van Afgevaardigden. Ze toont emotie, ze laat zich niet om de tuin leiden, ze komt op voor die mensen die geen stem hebben in het debat en bovenal laat ze zich niet intimideren door de gevestigde orde. Macht is voor haar geen doel, maar een middel om dingen in beweging te krijgen.

Ze steunde Bernie Sanders tijdens de Democratische voorverkiezingen. En heeft tot vandaag Joe Biden nog niet officieel haar steun gegeven met een endorsement. Ze wil meer aandacht voor progressieve waarden binnen de Democratische partij. Meer aandacht voor de minderheden, meer aandacht voor betaalbare gezondheidszorg, onderwijs en het klimaat.

Nu zijn de rollen omgekeerd en moet de gevestigde macht haar overtuigen om haar stem te verdienen. Want Alexandria Ocasio-Cortez vertegenwoordigt inmiddels de stem van jong progressief Amerika. Vastbesloten, standvastig, idealistisch en vol energie voor een toekomst voor alle Amerikanen.

This Land is their Land.

Verwerken…
Gelukt! Je staat op de lijst.

2 gedachten over “This Land is Your Land: Alexandria Ocasio-Cortez”

Reacties zijn gesloten.