History, Strong women, Verenigde Staten

Second Time’s a Charm voor Cori Bush

Herinner je de Netflix documentaire Knock Down the House nog? Vast wel, aangezien het geschiedenis heeft geschreven voor Alexandria Ocasio-Cortez. Maar zij was niet de enige politica die in 2018 gevolgd werd in haar strijd om een zetel in het Amerikaanse Congres. In Missouri volgden we Cori Bush, een verpleegster en pastoor, die net als Ocasio-Cortez probeerde een lang zittende Democraat te verslaan bij de voorverkiezingen. Een ongelijke strijd waarbij ze als alleenstaande moeder, vanuit de arbeidersklasse, het op naam tegenover een gevestigde kandidaat met diepe zakken geld en een goede naam.

Het lukte haar niet. Ze verloor met 20% van de stemmen: ze bleef steken op 36,9% tegenover 56,7% van William Lacy Clay die al sinds 2001 het district vertegenwoordigt. Maar Cori Bush gaf het niet op een voerde de afgelopen maanden opnieuw campagne om haar district te mogen vertegenwoordigen, en deze week lukte het wel. Met 48,6% van de stemmen tegenover 45,5% voor Clay, versloeg ze hem.

De tijdgeest van 2020

En daarmee kan ze in november de eerste Afro-Amerikaanse vrouw worden die Missouri in het Amerikaanse Congres zal vertegenwoordigen. Een historische mijlpaal! Daarbij is haar overwinning ook een belangrijke zege voor de linkervleugel van de Democratische partij, de progressievere kant, die nu in tijden van sociale onrust meer voet aan de grond heeft gekregen.

It is historic that this year, of all years, we’re sending a Black, working-class single mother, who has been fighting for Black lives since Ferguson, all the way to the halls of Congress.

Cori Bush tijdens haar overwinningsspeech

Doorzettingsvermogen wordt beloond

Cori Bush is een uitgesproken Black Live Matter activiste en voerde haar campagne in een district waar als sinds de jaren ’60 de familie Clay op handen wordt gedragen. Eerst Bill Clay sr en vanaf 2001 zijn zoon William Clay. We hebben gezien in de documentaire dat de naam Clay op straat overal bekend is. En dat Bush als buitenstaander veel moeite had om kiezers te overtuigen van haar andere geluid. Want de Clay’s regelden immers alles prima voor hun inwoners zo vertelde men. Voor veel kiezers was er dus onvoldoende noodzaak om nu te wisselen van stem.

Wat is er in 2 jaar tijd dan veranderd? Nou veel. Niet alleen heeft de documentaire voor meer naamsbekendheid gezorgd voor Cori Bush, de anti racisme protesten van de afgelopen maanden hebben ook ruimte gegeven aan haar meer activistische geluid. Dat in combinatie met de Corona crisis hebben het klimaat drastisch veranderd voor de gevestigde orde. Daarbij werd ze nu gesteund door Bernie Sanders, werd er opnieuw campagne voor haar gevoerd door Justice for Democrats gezichten en niet geheel onbelangrijk, had ze qua geld bijna evenveel middelen tot haar beschikking als Clay. Over haar nederlaag in 2018 zegt ze het volgende:

I don’t think it was just lightning striking in that moment, like I heard some people say, I think this is a movement and I think it’s only going to grow. From 2018 to 2020, I think this is going to continue to push forward because people are beginning to see now that this can happen.”

Cori Bush

Missouri’s 1st congressional district

Maakt Cori Bush kans in november? Zeker wel, het 1e district van Missouri bestaat voor zo’n 50% uit Afro-Amerikanen, 40% uit blanke Amerikanen en een klein percentage latino’s. De samenstelling van deze groep kiezers heeft in 2018 met ruim 80% op Clay gestemd. Republikeinen maken in dit district kortom, zeer weinig kans. Daarbij is St. Louis als stad geheel in het district opgenomen en is het platteland met minder dan 1% vertegenwoordigt.

Welke verandering brengt ze mee?

I am running because I have seen that change can happen across this nation when regular people stand up fearlessly against an unjust system.

Cori Bush

Cori Bush voerde campagne op 3 belangrijke thema’s: minder geld naar de politie, Medicare for all en de Green New Deal. Minder geld naar de politie, het zogenaamde defund the police is een actueel onderwerp sinds de dood van Afro-Amerikanen door buitensporig politie geweld dit voorjaar. Gezondheidszorg is een belangrijk thema voor alle Amerikanen, maar voor Afro-Amerikanen met name in de armere buurten van de grote steden helemaal. Bush vindt dat het tijd is voor meer actie, minder afhankelijkheid van de grote bedrijven en donoren en wil daarom grootschalige verandering realiseren. Zodat de welvaart beter verdeeld wordt, er meer geld voor onderwijs en welzijn komt waardoor armoede afneemt en bovenal een groene en gezonde toekomst wordt veiliggesteld.

Ze wil het geluid van de gewone, hard werkende Amerikaan laten horen. En wil vechten voor een positieve toekomst waar iedereen meetelt en meedoet.

Op 3 november staat ze dus op de lijst en de kans is heel groot dat we haar daarna in het Amerikaanse Congres gaan terug zien. Ik verheug me erop, want ook zij laat een ander geluid horen. Een geluid dat het hedendaagse Amerika hard nodig heeft.

Een gedachte over “Second Time’s a Charm voor Cori Bush”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s