History, Strong women

Stacey Abrams: een belangrijke stem uit het conservatieve Georgia

Een politieke rockster noemt Juan Williams haar in een opinie artikel op de website van The Hill.

Ze kwam, ze zag en overwon. Nou ja, bijna dan.

Want in 2018 was daar opeens het nieuws dat een Democratische Afro-Amerikaanse vrouw bijna gouverneur werd in de oer conservatie staat van Georgia. Een race die gedenkwaardig werd, niet in de minste plaats omdat het voor de eerste keer was dat een vrouwelijke Afro-Amerikaanse kandidaat voor het gouverneurschap ging. Een unicum in de Amerikaanse geschiedenis. Bijzonder was het ook dat het zo’n nek aan nek race werd. Terwijl de gouverneur van Georgia al jarenlang uit de koker komt van de Republikeinse partij. Stacey Abrams wist met haar energieke optreden, haar pleidooi voor onderwijs, gezondheidszorg en gelijke rechten veel mensen op de been te krijgen. Haar campagne maakte veel los en ze wist daarmee ook nationale aandacht te behalen.

Voorvechter voor burgerrechten

De race won haar tijdens de Democratische voorverkiezing al de endorsement op van Bernie Sanders en later voerde ook Barack Obama campagne voor haar. Abrams verloor met maar 50.000 stemmen verschil. Het was een hectische verkiezing waarbij de rechten van kiezers in het geding kwamen. Zo werden veel stemgerechtigde kiezers uitgesloten en werd de Afro-Amerikaanse gemeenschap hier bijzonder door geraakt. Persoon verantwoordelijk voor een ordelijk verloop van deze stembusgang? Haar tegenstander, en toen nog Secretary of State van Georgia, Brian Kemp. Ze besloot een hertelling niet aan te vechten, maar haar concession speech laat zien door welke waarden ze gedreven wordt en hoe ze opkomt voor de burgerrechten van alle Amerikanen.

Sinds haar veelbesproken race en haar verlies is Stacey Abrams een constante stem gebleven binnen de Democratische partij. In februari 2019 was aan haar de eer om na afloop van de State of the Union een reactie te geven. Opnieuw een bijzonder moment. Voor de eerste keer sinds 1966 werd de reactie gegeven door iemand die geen politieke functie bekleedde, en ook was het voor het eerst dat een Afro-Amerikaanse vrouw het woord voerde.

Here to stay

Stacey Abrams is advocate, schrijft boeken en richtte direct na de verkiezingen van 2018 al de non profit Fair Fight op om de democratische stembusgang voor alle Amerikanen te waarborgen. Ze werd door de Democratische partij al gepolst voor een Senaatszetel. Maar in de zomer van 2019 besloot ze hier geen gooi naar te doen. Dat liet ruimte over voor speculaties. En ook nu wordt haar naam weer veel genoemd, en niet in de laatste plaats door haarzelf. Want kandidaat Joe Biden heeft immers al gezegd dat hij een vrouw als een running mate zal kiezen. En een Afro-Amerikaanse vrouw voor het Supreme Court wil nomineren.

Wat maakt haar een goede running mate?

Behalve dat ze vrouw is, een sterke achterban van Afro-Amerikaanse kiezers vertegenwoordigd en ze een sociaal democrate is speelt natuurlijk ook mee dat haar wortels in het conservatie Zuiden liggen. De bakermat van de traditionele Republikeinse achterban. En voor iedere Democratische kandidaat is het van belang om ook in die Staten zichtbaar te zijn met een goede boodschap.

Met haar op het ticket wint Joe Biden dus op meerdere fronten. Ze is direct, heeft een enorme staat van dienst in de politiek van Georgia, en heeft laten zien dat ze zich op het nationale toneel staande weet te houden. Ten opzichte van bijvoorbeeld Kamala Harris, die ook veel genoemd wordt als mogelijke running mate, is haar voordeel toch ook vooral dat zij verbindend kan zijn voor de platteland-stad dynamiek waar de Democraten nu veel tegenaan lopen. Harris vertegenwoordigd het rijke Californië, maar weet niet die verbinding te maken met de arbeidersklasse zoals Stacey Abrams dat wel kan.

De kracht van Stacey Abrams is dat ze de politiek weer persoonlijk maakt. Door verhalen over haar eigen achtergrond die herkenbaar zijn voor veel Afro-Amerikaanse kiezers. Ze is authentiek, komt betrouwbaar over en weet waar ze het over heeft. Met een track record om het ook nog eens te bewijzen.

Dat neemt niet weg dat er niet meer goede vrouwen zijn die allemaal een eigen unieke combinatie kunnen maken van het ticket Biden for President. Dat zijn campagne een sterke vrouw nodig heeft om kiezers naar de stembus te trekken is in ieder geval wel duidelijk. De short list van kandidaten is echter nog best lang.