History, Leiderschap, Strong women, Verenigde Staten

Knock Down the House: lukt het Cori Bush en Paula Jean Swearengin op 3 november?

Als je documentaire Knock Down the House uit 2019 hebt gekeken dan is je vast ook bijgebleven dat niet alleen Alexandria Ocasio-Cortez werd gevolgd in haar poging om een zetel te bemachtigen in het Huis van Afgevaardigden. We hebben ook kandidaten zoals Cori Bush en Paul Jean Swearengin gevolgd in de staten Missouri en West-Virginia. Helaas hield het avontuur voor beide vrouwen op toen zij niet voldoende stemmen wisten te bemachtigen bij de voorverkiezingen van de Democratische partij voor de midterm elections van 2018.

Maar beiden hebben niet stil gezeten de afgelopen 2 jaar. Over Cori Bush schreef ik in augustus al dat zij goede kans maakt om 3 november te worden gekozen omdat het 1e district dat zij vertegenwoordigt in Missouri in 2018 met 80% voor de Democratische kandidaat stemde. Kortom, haar entree in het Huis van Afgevaardigden lijkt aanstaande.

Voor Paula Jean Swearengin is er minder aandacht geweest in de media, terwijl ook zij in juni tijdens de Democratische voorverkiezing wist te winnen van 2 andere kandidaten. Daarmee is zij namens de Democratische partij de uitdager van de zittende Republikeinse Senator Shelley Moore Capito.

Interessant is dat ze het in 2018 opnam tegenover de zittende Democratische Senator Joe Manchin en daar ruimschoots van verloor met 48,302 (30,2%) stemmen tegenover 111,589.(69,8%) Maar dit jaar wist ze een record aantal van 72,292 stemmen te bemachtigen, in een race tussen 3 kandidaten. En met 38% van de stemmen was ze hier een duidelijke winnaar. Opvallend detail is ook nog dat er in 2018 ruim 159 duizend stemmen waren, en in 2020 maar liefst ruim 188 duizend stemmen. Bij een Democratische voorverkiezing. Dat belooft ook nog wat voor de verkiezing van 3 november als het gaat om record opkomst cijfers.

2018: midterm elections

De documentaire Knock Down the House werkte als een katalysator voor de (internationale) bekendheid van Alexandria Ocasio-Cortez, maar het liet ook een ander fenomeen zien: het record aantal vrouwen, mensen met andere etnische achtergronden en ‘outsiders’ dat een gooi deed naar een zetel.

2018 staat dan ook bekend om de record opkomst van stemmers bij een midterm election. Dat is ook het Trump effect: 2 jaar onder het nieuwe beleid van een Trump regering zorgde voor een veel hogere participatie tijdens dit verkiezingsjaar en bracht met name vrouwen en jongeren in grote getale naar een stembus, 2 groepen waarvan we weten dat zij juist in 2016 ervoor kozen om niet te stemmen.

Dat het destijds niet lukte voor Cori Bush en Paula Jean Swearengin om de eigen Democratische tegenstanders te verslaan bij de voorverkiezingen was mogelijk ook omdat de Amerikaanse kiezers nog trouw waren aan de gevestigde kandidaten. En de noodzaak voor een ‘verandering’ met een onbekende kandidaat, nog weinig perspectief bood. Fast forward naar juni 2020, een land in een diepe corona crisis, veel aandacht voor de eigen samenleving en nieuwe energie binnen de Democratische partij. En het lukt Cori Bush en Paula Jean Swearengin om nu wel het verschil te maken.

Paula Jean is het gezicht van de arbeidersklasse

“I would like to see some changes in this state, people are dying. ”

Paula Jean Swearengin, op de uitslagavond na haar verlies

In de documentaire zien we Paula Jean Swearengin op de uitslagenavond van de Democratische voorverkiezing van 2018 teleurgesteld bellen met Joe Manchin. Hij nodigt haar uit om eens te komen praten om haar ‘problemen’ te bespreken. Denk je dat die afspraak er ooit is geweest? Ik heb er in ieder geval helemaal niets over kunnen terugvinden.

Paula Jean komt uit een lange familietraditie van kolenwerkers. Ze is een milieu activiste en een linkse Democrate die waarschuwt dan voor de gezondheidsschade, de milieuschade en de belangenverstrengeling van de grote kolenbedrijven in West-Virginia. Haar grootste drijfveer is een leefbare omgeving voor kinderen en toekomstige generaties in West- Virginia veilig stellen. Waar de welvaart eerlijk wordt verdeeld, milieu vervuiling aan banden wordt gelegd en arbeiders perspectief krijgen door nieuwe werkgelegenheid te creëren.

“What’s humbled me the most is a lot of West Virginias that had to move out of state because there were not opportunities here, they have worked on our campaign because they just wanted to come home, so it’s been really incredible,” “I’m really humbled.”

Paula Jean Swearengin over haar winst tijdens de voorverkiezing in juni 2020

Als alleenstaande moeder van 4 kinderen vertegenwoordigt zij de arbeidersklasse binnen de Democratische partij. En niet alleen een arbeidersklasse, maar ook een grote groep armere, blanke inwoners uit de Midwest die veelal in ongezonde leefomstandigheden wonen en werken. Kortom, een groep die zich vaak in steek gelaten voelt door de politiek. Over deze groep ‘vergeten’ inwoners verscheen ook het prachtige boek van J.D. Vance “Hillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture in Crisis” , een aanrader als je meer wil begrijpen over deze onderklasse van de Amerikaanse samenleving. Netflix brengt de verfilming van dit boek in november uit.

“The best resource in the Appalachian mountains is our people. We are determined, hard working and smart. When we band together, there’s nothing we can’t accomplish. I’m ready to fight for my family, my neighbors and my state to deliver the prosperous, healthy future West Virginia deserves. The legacy of this great state cannot be burying our own miles deep in coal mines, it must be building a sustainable future for generations to come. We have suffered from the bottom up. It’s time for us prosper!”

Paula Jean Swearengin

Woman vs Woman: wie gaat er met de zetel vandoor?

Swearengin neemt het op tegen de zittende Republikeinse Senator Shelly Moore Capito. Haar kansen lijken klein, zoals je hier ook kunt zien. Prognoses voorspellen een winst voor de Republikeinse, en met een peiling van 67% lijkt ze daarmee niet bang te hoeven zijn voor haar Democratische uitdager.

Capito heeft de steun van President Trump, is de de dochter van voormalig senator Albert Moore en heeft ook al veel ervaring als voormalig lid van het Huis van Afgevaardigden. Capito is ook de eerste Republikeinse vrouw die gekozen is voor de Senaat in 2014. Vergeet ook niet dat in 2016 Trump West- Virginia won met 68.6% van de stemmen, tegenover slechts 26,5% van Hillary Clinton, een verschil van maar liefst 42%. Met al een zittende Democratische Senator is het voor Swearengin een enorme uitdaging om in deze van oudsher Republikeinse staat de 2e Democratische Senator te worden.

Senator Capito heeft het niet over milieuvervuiling, over het aanpakken van de hoge werkeloosheid of juist de ongezonde werkomstandigheden. In lijn met President Trump stemt ze al jaren trouw voor Republikeins beleid, en heeft ze primair een focus op de gezondheid van kinderen. Ook is ze voorstander van Trumps beslissing om uit het Klimaatakkoord van Parijs te stappen, omdat het de mijnwerkers in West-Virginia teveel economische schade zou berokken.

West Virginians have suffered tremendous economic calamity as a result of the Obama administration’s anti-coal agenda, and President Obama should not have unilaterally committed the United States to an international climate agreement without the consent of the Senate. Today’s action further demonstrates that President Trump is standing with our West Virginia workers and businesses to keep jobs in our state. 

Capito over Trump’s besluit om uit het Klimaatakkoord te stappen.

De verschillen tussen beide kandidaten kunnen dus niet groter zijn. Maar ik schrijf Swearengin nog niet helemaal af. Want ze heeft ook in juni al laten zien dat de Democratische opkomst van de kiezers wel degelijk een verschil kan maken. Als ze in staat is om dat enthousiasme vast te houden is er, hetzij een kleine kans, dat ze het Capito nog wel lastig kan maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s