Trailblazers

Politieke voedingsbodem tijden de jaren ’90 en ’00

Opgroeiend in de jaren’90 kon ik niet om Hillary Clinton en Madeleine Albright heen. Zij waren tijdens mijn tienerjaren mijn ultieme heldinnen omdat ze de grondleggers waren voor een nieuwe generatie vrouwen in de politiek.

Hillary Clinton brak als First Lady, eerst van Arkansas en later als First Lady of the United States, met het imago van de traditionele rolverdeling tussen man en vrouw. Ze was ambitieus, hield haar eigen carrière toen velen vonden dat dit not done was, en als First Lady werd ze hoofd van de taskforce gezondheidszorg.

“I suppose I could have stayed home, baked cookies and had teas”

Hillary Clinton

Madeline Albright kwam als immigrant naar de VS, trouwde op jonge leeftijd en maakte haar PhD af tijdens de drukke kinderjaren van het gezin. Als eerste vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken (1997-2001) brak ook zij met een tot dan toe traditionele rolverdeling tussen man en vrouw in politieke functies. En bekend staat ze natuurlijk ook om haar zeer uitgebreide collectie van ‘pins’, broches. Iedere ‘pin’werd uitgekozen om ook een politiek statement te maken of een diplomatieke boodschap af te geven.

It took me quite a long time to develop a voice, and now that I have it, I am not going to be silent

Madeleine Albright

Culturele voedingsbodem in de jaren ’90 en ’00

Amerikaanse cultuur domineerde mijn jeugdjaren, van sitcoms, muziek, boeken en tot TV -programma’s. De talkshow met het grootste bereik was natuurlijk die van Oprah, zij behoorde dan ook tot de dagelijkse kost TV kijken voor miljoenen vrouwen. Niet alleen in de Verenigde Staten zelf, maar wereldwijd. Haar bereik ging dwars door alle lagen van de bevolking heen. African American, blanke vrouwen, latina’s. Stad en platteland. Jong en oud. Oprah was de dominante stem van de TV shows in deze jaren. De kracht van haar persoonlijkheid en haar lef om ook lastige onderwerpen niet uit de weg te gaan, maakten haar immens populair.

Iedereen wist, als je de Amerikaanse bevolking in meeste brede zin wil bereiken dan moet je zorgen dat je op de bank bij Oprah komt. Wil je President worden? Beter make sure dat Oprah weet wie je bent.

“I’ve come to believe that each of us has a personal calling that’s as unique as a fingerprint – and that the best way to succeed is to discover what you love and then find a way to offer it to others in the form of service, working hard, and also allowing the energy of the universe to lead you. ”

Oprah Winfrey