Kamala Harris
History, Leiderschap, Strong women, Verenigde Staten

Kamala Harris is de hoop van een nieuwe generatie Amerikanen

Nu Joe Biden zijn keuze voor de running mate bekend heeft gemaakt staat Kamala Harris vol in de spotlight. Haar naam ging natuurlijk al een tijdje rond, en voor de Democraten is ze de perfecte kandidaat in deze bijzondere tijden. En ja, ze tikt toevallig ook heel veel hokjes af als het gaat om een historische keuze voor een running mate. Ik zie haar als de belichaming van het Amerika van de toekomst, waarin iedereen ongeacht afkomst en etniciteit zich in kan herkennen. En daarmee is zij de bruggenbouwer tussen het Amerika van gisteren en morgen.

De historische kandidaat

Laten we beginnen met de hokjes die ze kan aftikken. Ze is natuurlijk vrouw, Afro-Amerikaans én Aziatisch, met 55 jaar een redelijk jonge running mate (Biden is 77) en heeft een behoorlijk staat van dienst opgebouwd in haar carrière. Als dochter van immigranten uit Jamaica en India is ze het wandelende voorbeeld van de Amerikaanse Droom. De gedachte dat iedereen het kan maken, als je maar je best doet. En dat doet ze haar hele leven al.

Sinds 2016 is ze de 3e vrouwelijk Senator uit Californië, en de eerste Senator met deze etnische achtergrond. Interessant is het dus om te kijken wie zij is, maar vooral welke Amerikaanse kiezers zij hoopt aan te spreken op 3 november.

“I believe our country wants and needs some leadership that provides a vision of the country in which everyone could see themselves.”

Kamala Harris

Voorvechter van burgerrechten

Met haar achtergrond als officier van justitie in Californië en daarvoor als openbaar aanklager in de stad San Francisco heeft ze een sterk verhaal zodra ze over hervormingen van het strafrecht begint.

Inzet voor burgerrechten, het tegengaan van etnisch profileren en massa opsluiting: ze heeft daar ook haar eigen track record mee opgebouwd. Zo heeft ze een ‘re- entry’ programma opgezet waarbij jongeren bij een drugs gerelateerde arrestatie een 2e kans krijgen door training te volgen voor het vinden van werk en maatschappelijke begeleiding krijgen in plaats van gevangenisstraf.

Een van haar speerpunten ook als huidige Senator is het slim inzetten van gevangenisstraffen. Ze pleit ervoor om niet langer ‘soft on crime or tough on crime’ te zijn maar juist ‘smart on crime’ te worden. Een slimme keus te maken. Met haar First Step Act als Senator heeft ze laten zien hoe hervorming van het strafrecht ingezet kan worden om minderheden eerlijker te behandelen en rechters de kans te geven om onrechtvaardige straf eisen te herzien.

Aantrekkingskracht voor minderheden

Kamala Harris ligt goed bij de doelgroep van vrouwen, minderheden en Millennials. Daarnaast is ze een Democrate die niet uitgesproken te links of te centristisch is. Daarmee kan ze een verbindende rol spelen om de flanken in de Democratische partij bij elkaar te houden. En is ze ook voor niet Democratische kiezers een aantrekkelijk alternatief.

Ze is niet zozeer van grote idealistische visies, maar iemand die graag praktisch te werk gaat om resultaat te boeken. Om de positie te verbeteren van gemarginaliseerde groepen zoals vrouwen, minderheden en Amerikanen met een laag inkomen. En ze is iemand die immigranten een warm hart toedraagt.

Voor de grote groep Dreamers, kinderen van illegale migranten die hun hele leven al wonen in de VS, wil zij ervoor zorgen dat ze Amerikaans staatsburger kunnen worden en dat hun families niet langer hoeven te vrezen voor uitzetting. Als dochter van immigranten weet ze als geen ander hoe belangrijk het is voor deze doelgroep om volwaardig te kunnen meedoen in de Amerikaanse samenleving.

Haar kracht zit in haar vechtersmentaliteit. Als ze ergens voor gaat, laat ze het niet meer los. Ze durft te laten zien waar ze voor staat, ongeacht welke politieke arena ze betreed. Zo kon iedereen zien (en genieten van haar sterke optreden) dat haar achtergrond als openbaar aanklager haar goed heeft voorbereid als Senator.  Bekijk onderstaande fragment waarbij ze Brett Kavanaugh, de door Trump voorgedragen rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof, flink het vuur aan de schenen legde.

Wie spreekt ze aan?

“I am not perfect. Lord knows, I am not perfect. But I will always speak with decency and moral clarity and treat all people with dignity and respect. I will lead with integrity. And I will tell the truth.”

Kamala Harris

Harris kan een de twijfelde kiezer over de streep halen. Want ze is fel, en vecht voor haar principes. Ze is goed en scherp in debatteren en kan hiermee Joe Biden ruimte geven om als een ‘verzoenende’ Presidentskandidaat op te treden. Good cop bad cop zeg maar. Kijk maar eens wat er tijdens de Democratische voorverkiezing gebeurde. Ze viel Joe Biden in een debat genadeloos hard aan. Dat zag niemand aankomen. En nu reikt hij haar de hand.

Met deze kwaliteiten laat ze zien dat ze doortastend is, voor niemand bang en klaar om elke arena te betreden om Amerikaanse belangen te verdedigen. Oftwel: mocht er iets met Biden gebeuren dan staat ze direct klaar om het Presidentschap over te nemen.

En natuurlijk is ze een rolmodel voor vrouwen en voor jongeren met een Latino of Aziatische achtergrond. Ze spreekt kortom de minderheden aan. En dat is samen met de sterke kant van Joe Biden een gouden combinatie. Hij ligt goed bij Afro-Amerikaanse kiezers, bij senioren en de middenklasse.

En last but not least, ze ligt goed binnen de Democratische partij. Volgens de laatste peilingen vindt 65% van de Democratische stemmers haar goed. Ze wordt geprezen om haar authenticiteit, haar oprechtheid en kennis van zaken. Daarmee maakt ze een enthousiasme los binnen haar partij om de verkiezingen vol in te gaan. Zo werd bekend dat de Democratische kiezers direct na de bekendmaking van running mate al ruim 48 miljoen dollar in de campagne kas hebben bijgestort.

Kortom, het worden nog hele spannende maanden waarin de laatste loodjes van een vooral virtuele campagne de Amerikaanse kiezer moet verleiden om te stemmen op 3 november. Maar op 7 oktober zit ik met popcorn klaar als Kamala Harris het tegen Mike Pence opneemt in het enige debat tussen de vicepresidentskandidaten. Want dat belooft nog wat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s