Eva Longoria Democratische conventie 2020
History, Leiderschap, Verenigde Staten

“There is no cavalry. We are the cavalry”

Treffender kon Beto O’Rourke het afgelopen nacht niet verwoorden. Amerikanen zijn op zichzelf aangewezen om uit deze chaos te komen. Er komt geen hulp van buitenaf, alleen een stem kan verandering brengen. En zo begon een bijzondere Democratische Conventie. Volledig digitaal, met filmpjes en toespraken uit het hele land. Wat is de take away van de 1e avond?

Uiteraard dat de Democraten met deze conventie willen laten zien dat eenheid, landsbelang en empathisch vermogen tijdens deze verkiezing het land moeten gaan redden van zichzelf. Nu is een conventie doorgaans een feestelijke aangelegenheid met veel publiek, festiviteiten en sprekers die applaus langdurig in ontvangst nemen. Nu niet. En eigenlijk vond ik daardoor deze conventie avond nog indringender. Want er was veel meer ruimte voor andere stemmen. Van jongeren, van hard werkende Amerikanen, van bezorgde Republikeinse volksvertegenwoordigers, van voormalige Trump kiezers tot activisten en Democratische boegbeelden.

Kortom een avond van en voor “We the people”.

De democratie moet gered worden

Meerdere malen kwam het voorbij, gastvrouw Eva Longoria begon er zelfs mee. Deze verkiezingen gaan niet over de keuze voor een Republikeinse of Democratische President. Het gaat om het terugwinnen van de ziel van Amerika. Stem alsof je leven er vanaf hangt zei Michelle Obama aan het eind. En Andrew Cuomo, gouverneur van New York, somde het nog maar eens even op. Hoe de corona crisis vooral heeft blootgelegd wat de zwaktes zijn van de Amerikaanse samenleving. Corona is slechts een symptoom zei hij, maar de onderliggende ziekte gaat veel dieper. Economische ongelijkheid, systematische racisme, en verdeeldheid in het land. We zijn kwetsbaar als we verdeeld zijn als land voegde hij er aan toe. Onze democratie staat het op het spel.

This is not normal. We should never treat it like it is.

Bernie Sanders

Crossroads

Voormalig gouverneur van Ohio, John Kasich nam het in 2016 nog op tegen Trump tijdens de Republikeinse voorverkiezingen. Dit jaar spreekt hij uitvoerig tijdens de Democratische conventie. Dat is niet alleen uniek omdat doorgaans Republikeinen niet bij Democratische conventies spreken en vice versa, het is vooral historisch omdat Kasich laat zien dat landsbelang boven partijbelang gaat.

In this image from video, former Republican Ohio Gov. John Kasich speaks during the first night of the Democratic National Convention on Monday, Aug. 17, 2020. (Democratic National Convention via AP)AP

Kasich staat buiten bij een kruispunt en gebruikt zijn spreektijd om alle Amerikanen aan te spreken. Het land heeft iemand nodig die ons als Amerikanen weer op het juiste pad kan krijgen zegt hij. Een pad waar respect, eenheid en een gezamenlijk doel leidend zijn. En voor kiezers die bang zijn dat Joe Biden volledig linksaf slaat zegt hij ook dat hij Biden kent als een man van redelijkheid. En dat hij daarom in het landsbelang dit jaar zijn stem zal uitbrengen voor hem. Omdat de Trump regering het land op het verkeerde heeft gestuurd en na 4 jaar alle gevolgen van dien schrikbarend aan de oppervlakte zijn gekomen.

Cold hard truth

En als uitsmijter het langverwachte verhaal van voormalig First Lady Michelle. Het was scherp, het was emotioneel, en vol passie voor een betere toekomst.

Donald Trump is the wrong president for our country. He has had more than enough time to prove that he can do the job, but he is clearly in over his head. He cannot meet this moment. He simply cannot be who we need him to be for us.

Michelle Obama

Michelle Obama richt zich bovenal op de toekomstige generatie. Wat moeten onze kinderen wel niet van ons denken? Als ze zien dat er zoveel verdeeldheid in het land is? Als ze zien dat vreedzame protesten met traangas door de politie worden beantwoord? Dat kinderen van ouders worden gescheiden? Dat mensen in supermarkten schreeuwen omdat ze geen masker willen dragen om ons en zichzelf te beschermen tegen corona?

 You know I hate politics. But you also know that I care about this nation. You know how much I care about all of our children.

Michelle Obama

En ze doet een moreel appel op alle Amerikanen. Degenen die niet gestemd hebben in 2016, die gestemd hebben op Trump en de Democratische kiezers:

If you think things cannot possibly get worse, trust me, they can, and they will if we don’t make a change in this election. If we have any hope of ending this chaos, we have got to vote for Joe Biden like our lives depend on it.

Michelle Obama

Ik verheug me op de komende dagen waarin de conventie opnieuw veel andere stemmen aan het woord zal laten om zo het verhaal van Joe Biden en Kamala Harris kracht bij te zetten. Deze verkiezingen gaan over ‘we the people’. Meer dan ooit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s