Muriel Bowser
Leiderschap, Strong women

Muriel Bowser toont leiderschap Washington D.C

In 2014 besloot Muriel Bowser om campagne te voeren om burgemeester te worden van Washington D.C. Dat lukte en daarmee werd ze de 2e vrouwelijke burgemeester de stad. In 2018 werd ze vervolgens met een meerderheid van 76% herkozen voor een 2e termijn. Dat bleek een primeur, ze is daarmee de eerste vrouwelijke burgemeester die een herverkiezing wint in deze stad. En ook de eerste burgemeester in 16 jaar die dat lukt.

Het is interessant om te kijken hoe zij als burgemeester de stad bestuurt en hoe ze haar leiderschap vorm geeft. Vandaag deel 2 van een serie over vrouwelijke burgemeesters.

Black Lives Matter

Het grote publiek kent haar eigenlijk pas sinds dit voorjaar doordat burgemeester in de spotlight kwamen te staan in de aanpak van de corona crisis en de verschillende maatregelen die er per staat en stad werden genomen. En Muriel Bowser viel pas echt op toen ze openlijk de strijd aanging met President Trump in de nasleep van de grootschalige protesten op straat tegen racisme. Zowel op Twitter als op straat.

Ze gebruikt haar positie als burgemeester om publiekelijk een statement te maken door een straat tot Black Lives Matter Plaza om te dopen – precies op een stuk van 16th Street recht tegenover Lafayette Square en het Witte Huis. En niet te vergeten precies het stuk waar President Trump zijn befaamde photo-op met bijbel hield tijdens de protesten in de stad.

En de iconisch gele Black Lives Matter die op straat werd geverfd ging vervolgens de hele wereld over.

“There are people who are craving to be heard and to be seen, and to have their humanity recognized, and we had the opportunity to send that message loud and clear on a very important street in our city.”

Muriel Bowser
Black Live Matter in Washington

1 van de 7 vrouwelijke Afro-Amerikaanse burgemeesters

Muriel Bowser is als burgemeester van Washington D.C 1 van de 7 Afro-Amerikaanse en vrouwelijke burgemeesters binnen de 100 grootste steden van de VS. Maar in haar stad heeft ze minder geld te besteden om de gevolgen van de Corona crisis op te vangen dan in andere grote Amerikaanse steden. Ze heeft geen Staat waar ze kan aankloppen voor extra middelen om de Corona crisis te bestrijden en D.C is daarmee ook overgeleverd aan de grillen van de federale overheid.

“As mayor, I have regular city functions that I perform, but I have things that I’m responsible for that no other mayor in America is responsible for. I’m the mayor, the county executive, and the governor for Washington.

It has been a constant fight to make sure that DC is on all of those calls with the President and the governors to make sure FEMA and everybody knows that we are treated for emergency response just like the 50 states.”

Muriel Bowser

Daarmee moet ze dus over een sterke dosis overtuigingskracht en doortastendheid beschikken om de zaken voor haar stad goed geregeld te krijgen. Lobbyen gebeurt hier bij uitstek.

Bowser (1972) is erg gesloten over haar privé leven en verraste iedereen in 2018 met de mededeling dat ze een baby had geadopteerd. Nu is ze een alleenstaande moeder van een 2 jarige peuter en heeft ze de afgelopen maanden ook laten zien dat zij als bestuurder van de stad tijdens de Corona crisis begrijpt voor welke uitdagingen haar inwoners staan. Want ook zij moest veel vanuit huis werken met haar 2 jarige dochter. Het moederschap heeft haar focus op de stad en publiek beleid verrijkt vindt ze zelf.

Besturen in Washington D.C

Washington D.C is geen gewone stad om te besturen of om in te wonen.

Inwoners van D.C mogen namelijk niet stemmen voor leden van het Amerikaanse Congres aangezien ze niet onder 1 van de 50 Amerikaanse Staten vallen. Wel hebben ze stemrecht bij de Presidentsverkiezingen iedere 4 jaar. Er wonen zo’n 705.00 inwoners waarvan 46% Afro-Amerikaans en 45% blank. De stad is een Democratisch bolwerk en koos in 2016 met bijna 91% van de stemmen voor Hillary Clinton.

Tot 1970 had Washington D.C. geen gekozen burgemeesters en werd een burgemeester hier aangesteld door de federale overheid. Bowser pleit ook, net als veel andere Democraten, ervoor om de District of Columbia de 51e staat van de VS te maken. Hierdoor krijgt de staat dan ook 2 senatoren en ten minste 1 lid van het Huis van Afgevaardigden. En telt het volwaardig mee.

Doordat de federale overheid hier zetelt maar de burgemeester van de stad verantwoordelijk is voor law & order lopen zaken hier nog wel eens door elkaar.

Bowser zet zich in voor een inclusieve stad

Haar verdiensten voor de stad zijn talloos, zo maakt ze zich hard om dakloosheid tegen te gaan, om het publieke school systeem te verbeteren, om integriteit in het bestuur van de stad te waarborgen en adresseert ze ook de ongelijkheid voor inwoners door achterstanden vanwege ras en etniciteit aan te vechten. Het feit dat ze bij haar herverkiezing dan ook met overgrote meerderheid werd herkozen was een blijk van vertrouwen in haar aanpak.

Niet alles lukt, bij de hervormingen van de publieke scholen liep ze in 2018 ook tegen mismanagement aan. En scholen worden steeds meer onbetaalbaar in de stad waardoor de ongelijkheid tussen rijkere en armere inwoners steeds groter wordt.

De grootste uitdaging voor haar is de stad ook toekomstbestendig maken voor alle inwoners. Met goede openbare voorzieningen, betaalbare scholen, goede gezondheidszorg, en banen.

Maar we hebben allemaal kunnen zien in de afgelopen maanden dat ze creatieve en vindingrijke leiderschap hanteert waardoor de stad ruimte biedt en geeft aan iedereen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s