Reizen

On the road: wat billboards ons kunnen vertellen

Tijdens onze roadtrip van de afgelopen 2 weken van San Francisco naar Seattle vielen mij een aantal zaken op. Dat billboards bijvoorbeeld nog steeds een hele effectieve reclame uiting zijn, dat er een hele creepy groep is die zichzelf 855-for truth noemen, en dat er overal verkiezingen zijn in het land.

Laten we beginnen met de creepy groep: van Californië tot Idaho, overal langs de snelwegen kom je enorme billboards tegen van een conservatief christelijke genoodschap dat de meest prachtige teksten weet te verzinnen.  Met de meest angstaanjagende foto’s erbij. Zo reden we langs het billboard “ Where are you going? heaven or hell?” Met daarbij een prachtige illustratie van de hel. Of je even wilt bellen met 855-for truth for het antwoord op die vraag. Brrr.

Het feit dat deze billboards in zeker 4 staten te zien zijn, betekent ook dat deze lobby groep veel geld heeft voor dit soort campagne uitingen. En dat er dus een stevige financiële basis aan deze gospelclub ter grondslag ligt.

En wat te denken van de staat Utah waar healthyrelationships.org ouders op een zeer vriendelijke en betuttelende manier vertelt hoe ze een gezonde relatie met hun kinderen dienen op de bouwen. Vaders, neemt uw kinderen mee op kampeertripjes! Lees samen een boek! Luister aandachtig tijdens een gesprek met uw kind! En dan prachtige foto’s van vertederende papa’s en kinderen. Ik kreeg er de rillingen van.

Utah, een staat die natuurlijk bekend staat als een bolwerk van mormonen en kerken in ieder dorp heeft, heeft een zeer uitgesproken mening over normen en waarden.  Deze organisatie past perfect in dit gedachtegoed. Het was ook de enige staat waar we dit soort billboards tegenkwamen. Godzijdank.

Makelaars, bankiers, advocaten en lokale ondernemers; we zien ze allemaal met hun prachtige glimlach langs de snelwegen verschijnen. En wat valt je dan op na 8 staten? Dat het bijna altijd overwegend mannen zijn, van middelbare leeftijd en blank.  Ik heb wel geteld 2 vrouwen in dit rijtje gezien tijdens 5000 km on the road zijn. Mogelijk heb ik er wel een paar over het hoofd gezien, maar sommigen mannen kwam ik in meerdere staten tegen. Ook heel bijzonder. Vooral die billboards van ene Gary: Gary kun je bellen als je wordt aangehouden voor rijden onder invloed, of voor als je per ongeluk in de gevangenis beland door een klein foutje. Ik zie het al voor me: meerdere mensen in de meerdere staten die hem tegelijk bellen voor een DUI, hoe gaat dat dan precies?

Gelukkig wordt het landschap diverser als je kijkt naar verkiezingsborden. Dan heb ik het niet alleen over de midterm elections van dit najaar, maar ook over schoolboard verkiezingen, openbaar aanklagers, politie commissarissen en rechters.De hoeveelheid billboards, hoe klein ook, was significant groter dan 3 jaar geleden. En de hoeveelheid vrouwen op deze billboards ook.

Van blank, latino tot Afro-Amerikaans; de vrouwen zijn dit jaar goed vertegenwoordigd. In zowel de politieke arena, maar ook rechters en openbaar aanklagers kwamen voorbij. En wat ook opvalt: het zijn jonge vrouwen! Woohoo, daar wordt je heel vrolijk en het zegt ook iets over het veranderde politieke landschap dit najaar.

De slogans op de borden voor de midterm elections hebben ook iets met elkaar gemeen: ze zijn allemaal lokaal. De lokale boer die altijd integer is. De lokale business man die opkomt voor uw belangen, de lokale commissioner die integer en loyaal is.  Er is niemand die dweept met de landelijke politieke partij, niemand die zich achter een politiek kopstuk plaatst.

In Washington zag ik nog een witte schuur in een prachtig groen weiland: Hillary Clinton for America. De verf inmiddels wat verbleekt, maar de boodschap stond nog overeind.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s