Trailblazers

De belangrijke rol van Eleanor Roosevelt

De rol die Eleanor Roosevelt speelde tijdens het Presidentschap van haar man is uitgebreid onderzocht door historici. Zij nam voor het eerst een hele actieve rol in binnen het Witte Huis en was niet alleen een sparringpartner voor de President, maar een belangrijk boegbeeld voor de Roosevelt Administration. Bill Clinton zei vaak dat zijn verkiezing in feite neerkwam op “2 for the price of 1“. Maar het waren de Roosevelts die dit in de jaren ’30 al gerealiseerd hadden. Eleanor was een pionier in haar tijd, omdat ze opkwam voor de arbeidsklasse, hun werkomstandigheden en de rol van vrouwen.

Daarnaast was ook vernieuwend als First Lady doordat ze haar eigen wekelijkse radio show had. Met een bereik van miljoenen huishoudens werd ze zo een vaste stem in mening Amerikaans huishouden. Een unieke prestatie van een First Lady waarmee ze ook de rol en functie van het publieke ambt van nieuw elan voorzag.

Na het overlijden van President Roosevelt werd haar rol op het internationale toneel niet teruggebracht. Integendeel, in 1946 werd ze gekozen tot voorzitter van de mensenrechtencommissie van Verenigde Naties. En ook op het gebied van vrouwenrechten bleef ze een zichtbare strijder. Het werd een van haar laatste publieke rollen voor haar overlijden: voorzitter van de Presidential Commission on the Status of Women. Het was President Kennedy die voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis de positie van vrouwen, hun rechten en arbeidsparticipatie in de Amerikaanse samenleving op deze wijze in kaart wilde brengen.