History, Leiderschap, Strong women, Verenigde Staten

Nancy Pelosi laat haar macht nogmaals gelden

Democrate Nancy Pelosi is verkozen tot 52e Speaker of the House. Oftewel, ze is de komende twee jaar opnieuw de machtigste vrouw in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. En met haar 80 jaar is dat een unicum te noemen. Ze is daarmee namelijk de oudste voorzitter in de geschiedenis van het Huis van Afgevaardigden.

3 maal Madam Speaker

In 2007 werd ze voor de eerste maal Speaker, en daarmee ook de eerste vrouw in de Amerikaanse geschiedenis die deze hoge positie op zich nam. In 2019 nam ze de rol van Speaker opnieuw op zich toen de Democraten een grote zege behaalden bij de tussentijdse verkiezingen van november 2018.

Haar herverkiezing als Speaker op 3 januari 2021 was wel spannend, want op de flanken van de Democratische partij werd verzucht dat een jonger en progressiever iemand het stokje zou moeten overnemen van haar. En toch lukt het opnieuw: met 216 stemmen werd ze nog eenmaal Speaker of the House. Saillant detail: haar tegenstander aan de Republikeinse kant, Kevin McCarty, kreeg ook 209 stemmen. 5 Democraten stemden niet op haar.

De positie van speaker

Allereerst is de Speaker 3e in lijn van opvolging van de President. Na de Vicepresident is de Speaker daarmee dus een belangrijk figuur in de Amerikaanse politiek. Mocht een President komen te overlijden of aftreden, is de speaker na de vicepresident het eerste aanspreekpunt. Mocht ook de vicepresident niet beschikbaar zijn dan is de Speaker waarnemen president tot er nieuwe verkiezingen zijn.

Als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden is de Speaker verantwoordelijk voor een ordelijk verloop van het debat, en de samenstelling van commissies en voorzitterschappen. En in dat laatste schuilt veel macht.

Interessant wordt het vooral als de Speaker van een andere partij is dan de zittende regering. In het geval van Nancy Pelosi was zij de afgelopen 2 jaar namelijk een geduchte tegenstander van het beleid van President Trump. Zo hield ze de ranken gesloten toen Trump en de Republikeinen probeerden om Obamacare af te schaffen, of enorme belastingverlagingen voor de allerrijksten door het Congres te krijgen.

Het moment waarop Nancy Pelosi de zojuist uitgesproken State of the Union van President Trump verscheurt.

Impeachment

En ook een impeachment komt vanuit het Huis van Afgevaardigden: ook hier speelt de Speaker een belangrijke rol achter de schermen en als boegbeeld van het Huis. Zonder haar goedkeuring zal het niet op de vloer worden behandeld, het is aan de Speaker om een impeachment aan te kondigen.

En inmiddels staat de teller op 2 impeachments voor President Trump na de bestorming van het Capitool op 6 januari. Opnieuw ongekend in de Amerikaanse geschiedenis. Ook al heeft de Senaat nog geen datum geprikt om de zogenaamde articles of Impeachment te gaan bespreken, voor het Huis van Afgevaardigden staat vast dat zij tot tweemaal toe hebben ingestemd met de afzettingsprocedure van President Trump. En dat tweemaal onder het toeziend oog van Nancy Pelosi.

Leiderschap van Nancy Pelosi

The golden days, zo zou je deze periode in de politieke carrière van Nancy Pelosi wel kunnen noemen. Ze heeft namelijk voor de Democratische partij een indrukkend track record opgebouwd door de jaren heen.

In 1987 begon ze als lid van het Huis van Afgevaardigden voor het 5e district van Californië, en tot op heden vertegenwoordigt ze Californië, maar nu vanuit San Francisco, het 12e district. Op 3 januari 2007 werd ze voor de eerste maal gekozen als Speaker op 66-jarige leeftijd. Een bijzonder moment dat ze ook aangreep om het grotere verhaal van gelijke rechten voor vrouwen aan op te hangen.

Het moment dat ze voor de 1e maal Speaker wordt in het Huis van Afgevaardigden

For our daughters and granddaughters, today we have broken the marble ceiling,” she said. “For our daughters and our granddaughters now, the sky is the limit.

This is an historic moment — for the Congress, and for the women of America. It is a moment for which we have waited more than 200 years. Never losing faith, we waited through the many years of struggle to achieve our rights.

Nancy Pelosi

Daarnaast is ze sinds 2003 partijleider van de Democratische Partij in het Huis van Afgevaardigden. En staat ze nationaal al jarenlang in de schijnwerpers.

Leiderschapsposities voor vrouwen

In de jaren ’90 was er een golfbeweging gaande in de VS waarbij steeds meer vrouwen leiderschapsposities nastreefden. Het percentage van politiek actieve vrouwen steeg, maar de hoogste en machtigste posities bleven telkens toegewezen aan mannen. Zowel aan Republikeinse, als Democratische zijde, gingen verschillende vrouwen zich mengen in een race voor leiderschapsposities. En al lukte het in eerste instantie niet, het feit dat deze posities niet langer vanzelfsprekend voor mannen met macht waren weggelegd, verschoof de dynamiek in zijn geheel. Lees voor ook het interessante paper uit 2008 “Who is Nancy Pelosi?” voor meer achtergrond over deze verandering in de dynamiek. Uiteindelijk maakt dit namelijk ook voor Pelosi de weg vrij voor haar Speaker rol in 2007.

Gematigd en toch vooruitstrevend

Pelosi behoort tot de linkervleugel van Democratische partij. Ze zet zich in voor gelijke rechten, het tegengaan van klimaatverandering, een eerlijke verdeling van de welvaart, en toegankelijke gezondheidszorg. En ook betaalbare basis voorzieningen en een goed minimumloon. En ondanks dat ze tot deze meer progressieve flank behoort, zien we de laatste jaren dat met de opkomst van een nieuwe generatie Democratische kandidaten ze in feite meer tot het centrum van de partij is gaan horen. Pelosi gelooft in het verbeteren van de overheid van binnen uit, en daarmee is ze een traditionele politica. Terwijl we op de flanken steeds meer zien dat er juist wordt gepleit het hele systeem op de kop te zetten en opnieuw in te richten.

Hier komt haar tactische en analytische vermogen goed van pas. Ze heeft al meerdere malen bewezen een zeer kundig onderhandelaar te zijn voor de Democratische Partij. Zo weet ze de buit binnen te slepen als het moet in stevige onderhandelingen met het leiderschap van de Republikeinse partij of President. En ze weet de gelederen in haar partij gesloten te houden zonder dat mensen uit onvrede weglopen. Het feit dat Alexandria Ocasio Cortez opnieuw haar koos als Speaker zegt veel, zie ook dit interview.

Voorlopig is Pelosi dus nog verzekerd van deze machtige positie. En onder haar vleugels kunnen talenten zoals Alexandria Ocasio Cortez verder groeien en zich ontwikkelen. Zodat het stokje ook echt over gedragen kan gaan aan een nieuwe generatie vrouwen binnen de Democratische partij.

Nancy Pelosi past in het rijtje van vrouwelijke rolmodellen die de afgelopen decennia op eigen wijze de weg voor vrouwelijk leiderschap hebben vrij gemaakt. Haar verdienste voor de Democratische partij is groot, maar ook daarbuiten is ze een belangrijk boegbeeld voor vrouwen om te streven naar het hoogst haalbare.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s