Leiderschap, Strong women

Sociale onrust en een roep om moreel leiderschap: waarom de kansen voor Val Demings als VP toenemen

Val Demings vertegenwoordigt sinds 2017 het 10e congresdistrict van Florida in het Huis van Afgevaardigden. Haar politieke carrière is daardoor misschien wat kort, maar haar ervaringen en achtergrond maken haar op dit moment wel een van de meest geschikte kandidaten naast Joe Biden.

Maatschappelijke ontwrichting vraagt om leiderschap

Zijn het dit jaar al bijzondere maanden voor een verkiezing door het Corona virus en alle gevolgen van dien, de afgelopen dagen is de sociale onrust alleen maar toegenomen in de Verenigde Staten. De dood van George Floyd door hardhandig optreden van de Amerikaanse politie in Minneapolis staat bij miljoenen mensen voor altijd in het geheugen gegrift. We hebben immers allemaal de 8 minuten durende video kunnen zien. Dat er protest zou komen tegen opnieuw een zinloze dood van een Afro-Amerikaan door de handen van een blanke politie agent stond wel vast. Dat de protesten echter zo’n grote verscheidenheid aan mensen op de been zou brengen niet.

De lockdown van de afgelopen maanden door het Corona virus in combinatie met de dood van George Floyd en de publieke verontwaardiging zijn een toxische mix voor een land dat al jarenlang onstabieler aan het worden is. De Amerikaanse President is niet in staat, of wenst niet in staat te zijn, het land te verenigen en te verbinden in deze moeilijke tijden. Zijn woorden en zijn handelen, of juist niet, gooien alleen maar olie op het vuur. De tegenstellingen staan op dit moment op scherp.

Dat betekent ook dat de Democratische kandidaat Joe Biden nu de taak heeft om zijn leiderschap te tonen en het land een ander perspectief te bieden. Een perspectief waar iedere Amerikaan, ongeacht afkomst of huidskleur zich in kan herkennen. En daarom is de keuze van zijn vrouwelijke running mate nu nog belangrijker geworden.

Enter Val Demings.

Van politie agente tot de eerste vrouwelijke Chief of the Orlando Police Department

Haar staat van dienst bij de politie spant zich uit over 27 jaar. Waarvan de laatste 4 als eerste vrouwelijke Chief. Daarmee kent zij als geen ander de wereld van de politie en law&order. Zij weet niet alleen wat het is om te reageren op een noodgeval, maar stond ook aan het roer van een organisatie waarbij de rol van de politie, etnische profilering en hervorming van het strafrecht samenkwamen.

Deze combinatie van haar rollen maakt haar op dit moment bij uitstek geschikt als running mate. Ze brengt namelijk autoriteit mee op het gebied van gezag en law&order. Daarmee versterkt ze het ticket van Joe Biden ook richting de twijfelende gematigde Democraten en Republikeinen. Juist omdat ze ook weet hoe de politie van binnenuit werkt.

Swing Stage Florida

Electoraal gezien is haar thuis staat Florida ook een belangrijke factor. Zou een keus voor Kamala Harris uit het Democratische Californië een veilige zijn omdat haar zetel dan kan worden ingenomen door een andere Democraat, in Florida speelt juist een andere interessante discussie. Dit is 1 van de 6 beslissende swing states, maar wel met de meeste kiesmannen (29). Een zege naar het Witte Huis verloopt bijna altijd via Florida. Als zij in staat is om deze staat te mobiliseren voor Joe Biden en zo de Democraten de overwinning te bezorgen is het Presidentschap in zicht.

Haar rol als 1 van de 7 impeachment managers tegen Trump

Begin dit jaar kreeg het grotere publiek haar voor het eerst te zien tijdens de impeachment hearings. Zij was namelijk 1 van de 7 Democraten die als zogenaamde ‘impeachment manager’ optrad. Ik vond haar optreden heel zakelijk en ze kwam niet over als iemand die een politiek punt wilde scoren. Waar ik vooral van onder de indruk was was haar persoonlijke opening statement.

De Amerikaanse droom is voor haar werkelijkheid geworden zegt ze. Ze benoemt dan ook haar verleden, de arbeidersklasse waarin ze is opgegroeid, de kansen die ze heeft gekregen, en gepakt. Haar verhaal is daarom ook belangrijk richting de kiezers. Mensen kunnen zich met haar identificeren. En ze is in haar woorden altijd zorgvuldig, geen uitgesproken kandidaat. Daarmee kan ze ook een bredere groep kiezers aantrekken die zoeken naar een gematigd iemand met goede inhoudelijke ideeën en argumenten.

Een veilige midden keuze

Doordat Val Demings doorgaans qua stemgedrag in het Congres is in te delen als een gematigde Democraat, een centrist, is ze een veilige keuze voor Joe Biden op dat vlak. Maar dat is ook het risico op dit moment. De linkerflank van de partij wil natuurlijk graag meer ruimte voor progressieve idealen en met een keus op Val Demings zal die push naar links toch minder doorzetten. Dat is wel een belangrijk punt waar Joe Biden een antwoord op zal moeten geven. En dus valt er veel te kiezen.

Maar Val Demings is wel iemand die zich op dit moment uitspreekt over de sociale onrust en de protesten tegen racisme. En juist vanwege haar achtergrond is ze op dit vlak ook een morele autoriteit.

We are a nation of laws. But we are also a nation of immigrants. And we have to work together to address racism and heal our country.

Val Demings

Zou de zoektocht naar een vrouwelijke VP kandidaat zonder Corona en deze sociale onrust al een hele interessante zijn, door de maatschappelijke ontwikkelingen zie je nu toch dat een aantal kandidaten een prominentere rol krijgen op het nationale podium. En andere kandidaten zoals Elizabeth Warren en Amy Klobuchar toch minder voor de hand lijken te liggen. Maar volgende week kunnen we maar zo een nieuwe ontwikkeling zien waardoor het speelveld opnieuw verandert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s