Kamala Harris
Leiderschap, Strong women, Verenigde Staten

Kamala Harris: Which way forward?

Kamala Harris was tot december 2019 een van de kanshebbers om de Democratische nominatie als Presidentskandidaat binnen te slepen. Als dochter van immigranten uit Jamaica en India is ze sinds 2016 de 3e vrouwelijk Senator uit Californië, en de eerste Senator met deze etnische achtergrond.

En ondanks dat ze in Democratische debatten een goede indruk maakte, een warme persoonlijkheid heeft en het vooral ook van charisma moet hebben, was haar campagne organisatie niet sterk genoeg om kiezers voor zich te winnen tijdens de Democratische voorverkiezingen.

Maar dat betekent niet dat we nu niets meer van haar horen. Sterker nog, ook haar naam zingt al een tijdje rond als mogelijke running mate van Joe Biden. In hoeverre kan Kamala Harris op de Democratische ticket een verschil maken? Wie spreekt zij aan en wat is haar verhaal?

“I believe our country wants and needs some leadership that provides a vision of the country in which everyone could see themselves.”

Kamala Harris

Voorvechter van burgerrechten

Met haar achtergrond als officier van justitie in Californië en daarvoor als openbaar aanklager in de stad San Francisco heeft ze een sterk verhaal zodra ze over hervormingen van het strafrecht begint.

Inzet voor burgerrechten, het tegengaan van etnisch profileren en massa opsluiting: ze heeft daar ook haar eigen track record mee opgebouwd. Zo heeft ze een ‘re- entry’ programma opgezet waarbij jongeren bij een drugs gerelateerde arrestatie een 2e kans krijgen door training te volgen voor het vinden van werk en maatschappelijke begeleiding krijgen in plaats van gevangenisstraf.

Een van haar speerpunten ook als huidige Senator is het slim inzetten van gevangenisstraffen. Ze pleit ervoor om niet langer ‘soft on crime or tough on crime’ te zijn maar juist ‘smart on crime’te worden. Een slimme keus te maken. Met haar First Step Act als Senator heeft ze laten zien hoe hervorming van het strafrecht ingezet kan worden om minderheden eerlijker te behandelen en rechters de kans te geven om onrechtvaardige straf eisen te herzien.

Aantrekkingskracht voor minderheden

Kamala Harris ligt goed bij de doelgroep van vrouwen, minderheden en millenials. Daarnaast is ze een Democrate die niet uitgesproken te links of te centristisch is. Daarmee kan ze een verbindende rol spelen om de flanken in de Democratische partij bij elkaar te houden. Hoewel deze pragmatische houding haar ook op kritiek komt staan vanaf de linkerflanken omdat ze van standpunt verandert, en kiezers in verwarring laat over waar ze nou precies voor gaat.

Ze is iemand die niet zozeer van grote idealistische visies is, maar iemand die graag praktisch te werk gaat om resultaat te boeken. Om de positie te verbeteren van gemarginaliseerde groepen zoals vrouwen, minderheden en Amerikanen met een laag inkomen. En ze is iemand die immigranten een warm hart toedraagt. Voor de grote groep Dreamers, kinderen van illegale migranten die hun hele leven al wonen in de VS, wil zij ervoor zorgen dat ze Amerikaans staatsburger kunnen worden en dat hun families niet langer hoeven te vrezen voor uitzetting. Als dochter van immigranten weet ze als geen ander hoe belangrijk het is voor deze doelgroep om volwaardig te kunnen meedoen in de Amerikaanse samenleving.

Haar kracht zit in haar vechtersmentaliteit. Als ze ergens voor gaat, laat ze het niet meer los. Ze durft te laten zien waar ze voor staat, ongeacht welke politieke arena ze betreed. Zo kon iedereen zien (en genieten van haar sterke optreden) dat haar achtergrond als openbaar aanklager haar goed heeft voorbereid als Senator toen zij Brett Kavanaugh, door Trump voorgedragen voor het Amerikaanse Hooggerechtshof, flink het vuur aan de schenen legde.

Haar kansen als running mate

Er zijn een aantal signalen die heel gunstig zijn voor Kamala Harris om uiteindelijk op het ticket met Joe Biden te eindigen.

Ten eerste, met haar etnische achtergrond is ze een rolmodel voor niet alleen vrouwen, maar zeker ook voor minderheden in het land. Helemaal voor millenials en immigranten. Ze weet vooral de jonge achterban en kiezers met haar verhalen aan te spreken. Waar Joe Biden heel goed ligt bij de Afro-Amerikaanse kiezers, kan zij de andere doelgroepen goed aanspreken.

Ten tweede, het feit dat ze uit de staat Californië komt betekent ook dat hoogstwaarschijnlijk bij de verkiezingen opnieuw een Democratische Senator zal worden gekozen. Dat is dus een veilige keus, de Democraten laten een zetel open voor 1 van hun eigen mensen.

Ten derde, ze is een pitbull. Goed en scherp in de debatten en kan hiermee Joe Biden ruimte geven om als een ‘verzoenende’ Presidentskandidaat op te treden. Good cop bad cop zeg maar.

En last but not least, ze ligt goed in de partij. Volgens de laatste peilingen vindt 65% van de Democratische stemmers haar goed. Ze wordt geprezen om haar authenticiteit, haar oprechtheid en kennis van van zaken. Ook dat zijn goede tekenen aan de wand voor haar.