American Storytelling

Trailblazers

Politieke voedingsbodem tijden de jaren ’90 en ’00

Opgroeiend in de jaren’90 kon ik niet om Hillary Clinton en Madeleine Albright heen. Zij waren tijdens mijn tienerjaren mijn ultieme heldinnen omdat ze de grondleggers waren voor een nieuwe generatie vrouwen in de politiek.

Hillary Clinton brak als First Lady, eerst van Arkansas en later als First Lady of the United States, met het imago van de traditionele rolverdeling tussen man en vrouw. Ze was ambitieus, hield haar eigen carrière toen velen vonden dat dit not done was, en als First Lady werd ze hoofd van de taskforce gezondheidszorg.

“I suppose I could have stayed home, baked cookies and had teas”

Hillary Clinton

Madeline Albright kwam als immigrant naar de VS, trouwde op jonge leeftijd en maakte haar PhD af tijdens de drukke kinderjaren van het gezin. Als eerste vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken (1997-2001) brak ook zij met een tot dan toe traditionele rolverdeling tussen man en vrouw in politieke functies. En bekend staat ze natuurlijk ook om haar zeer uitgebreide collectie van ‘pins’, broches. Iedere ‘pin’werd uitgekozen om ook een politiek statement te maken of een diplomatieke boodschap af te geven.

It took me quite a long time to develop a voice, and now that I have it, I am not going to be silent

Madeleine Albright

Culturele voedingsbodem in de jaren ’90 en ’00

Amerikaanse cultuur domineerde mijn jeugdjaren, van sitcoms, muziek, boeken en tot TV -programma’s. De talkshow met het grootste bereik was natuurlijk die van Oprah, zij behoorde dan ook tot de dagelijkse kost TV kijken voor miljoenen vrouwen. Niet alleen in de Verenigde Staten zelf, maar wereldwijd. Haar bereik ging dwars door alle lagen van de bevolking heen. African American, blanke vrouwen, latina’s. Stad en platteland. Jong en oud. Oprah was de dominante stem van de TV shows in deze jaren. De kracht van haar persoonlijkheid en haar lef om ook lastige onderwerpen niet uit de weg te gaan, maakten haar immens populair.

Iedereen wist, als je de Amerikaanse bevolking in meeste brede zin wil bereiken dan moet je zorgen dat je op de bank bij Oprah komt. Wil je President worden? Beter make sure dat Oprah weet wie je bent.

“I’ve come to believe that each of us has a personal calling that’s as unique as a fingerprint – and that the best way to succeed is to discover what you love and then find a way to offer it to others in the form of service, working hard, and also allowing the energy of the universe to lead you. ”

Oprah Winfrey

Feministen tijdens American Studies

Mijn interesse in de rol van vrouwen als grondleggers van een nieuw elan in de politiek en cultuur werd nog verder uitgedaagd tijdens de jaren van mijn studie. Vanuit de literatuur, de geschiedenis en de Amerikaanse cultuur doken daar boeken en essays op van onder andere Betty Friedan. Haar boek uit 1963 kan ik je aanraden. “The Feminine Mystique” is een boek dat ook tegelijk de 2e Feministische golf inluidde. Zij deed hierin uitgebreid verslag van het zogenaamde ‘huisvrouwensyndroom’. Het boek het werd het best verkochte boek van het jaar. En uiteraard kwam er veel kritiek op.

Hierdoor ben ik me gaan verdiepen in de verschillende feministische golven en de historische context. Elizabeth Cady Stanton was tijdens de 1e Feministische golf (1848) een suffragette en burgerrechten activiste. Toch zou het nog tot 1920 duren voordat vrouwen in de Verenigde Staten stemrecht zouden krijgen. En in feite kun je pas vanaf 1965 spreken van echt een volwaardig kiesrecht doordat toen de Voting Rights Act werd geïmplementeerd en vrouwen ongeacht hun ras mochten stemmen.

De zogenaamde derde Feministische golf kwam in de jaren ’90 op gang. Met vooral veel aandacht voor diversiteit, zelf ontplooiing en de opgelegde schoonheidsidealen voor vrouwen. Het werd in die zin vooral een beweging die inzichten uit het verleden opnieuw onder de aandacht wilde brengen. Want voor veel vrouwen was het eigenlijk al vanzelfsprekend dat ze keuzevrijheid hadden. Maar volgens deze groep feministen was deze verworvenheid een schijn en viel er nog veel werd te doen om tot echte gelijke (financiële) rechten te komen.

En de vierde golf? Daar zitten we op dit moment nog in. Begonnen zo rond 2012, met veelal jonge vrouwen en met wereldwijde aandacht toen ook de #metoo beweging op gang kwam. Versterkt door de opkomst van Donald Trump zijn vrouwen sinds 2016 zich actief weer aan het roeren. Op straat, in demonstraties. Women’s march is een begrip voor velen. En waar staan de feministen nu voor? Gelijke rechten voor vrouwen, gelijke betaling, ouderschapsverlof, sexuele vrijheid en een tolerante samenleving. Belangrijke stemmen zijn nu onder andere Emma Watson en Alexandria Ocasio-Cortez.

De belangrijke rol van Eleanor Roosevelt

De rol die Eleanor Roosevelt speelde tijdens het Presidentschap van haar man is uitgebreid onderzocht door historici. Zij nam voor het eerst een hele actieve rol in binnen het Witte Huis en was niet alleen een sparringpartner voor de President, maar een belangrijk boegbeeld voor de Roosevelt Administration. Bill Clinton zei vaak dat zijn verkiezing in feite neerkwam op “2 for the price of 1“. Maar het waren de Roosevelts die dit in de jaren ’30 al gerealiseerd hadden. Eleanor was een pionier in haar tijd, omdat ze opkwam voor de arbeidsklasse, hun werkomstandigheden en de rol van vrouwen.

Daarnaast was ook vernieuwend als First Lady doordat ze haar eigen wekelijkse radio show had. Met een bereik van miljoenen huishoudens werd ze zo een vaste stem in mening Amerikaans huishouden. Een unieke prestatie van een First Lady waarmee ze ook de rol en functie van het publieke ambt van nieuw elan voorzag.

Na het overlijden van President Roosevelt werd haar rol op het internationale toneel niet teruggebracht. Integendeel, in 1946 werd ze gekozen tot voorzitter van de mensenrechtencommissie van Verenigde Naties. En ook op het gebied van vrouwenrechten bleef ze een zichtbare strijder. Het werd een van haar laatste publieke rollen voor haar overlijden: voorzitter van de Presidential Commission on the Status of Women. Het was President Kennedy die voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis de positie van vrouwen, hun rechten en arbeidsparticipatie in de Amerikaanse samenleving op deze wijze in kaart wilde brengen.

Exit mobile version